pátek, června 20, 2008

GC do Tater a zpět

Služebka na Slovensko byla skvělou příležitostí posbírat pár keší během cesty. A některé z nich stály za to. Poblíž Slavkova například keška u betonárky ZAPA, která stojí blízko místa bitvy tří císařů. A ZAPA spolu s architektem Janem Radou vytvořila ze zásobníků a přepravníků figury vojáků s dělem jako připomínku zdejších někdejších bojů.
Další zajímavou byla earthcache na vrcholu Mnich u Ružomberku. Kopec byl sice prudký, že se muselo trávou lozit po čtyřech (parádní cesta na kopec nebyla na mapě v GPS zakreslená), ale na kopci čekalo překvapení v podobě zkamenělin numulitů. Šutrů s fosiliemi se tam válí na kila, i výhled do kraje stál za výstup.
Poslední keškou, která mě dostala byl vršíček Hradištěk nedaleko Velkých Bílovic. Musel jsem se prokličkovat úzkými uličkami mezi sklípky a vinicemi, pěšky nebo na kole by si to člověk asi daleko víc vychutnal. Finále se ale odměnilo nádhernou kaplí, výhledem do širokého okolí, zejména na jih a západ, vinicemi zalitými zlatým večerním sluncem a absolutním klidem, který přímo vyzýval k posezení a k rozjímání.

Žádné komentáře: