pondělí, prosince 24, 2007

Štědrý den

Dnešní setkání v Radotíně začalo dobrodružnou etudou, když Moulíkovi zabouchli v dodávce jak klíče, tak obě děti a pak zjistili, že je vůz zamčený. Malou Agátu vevnitř částečně paralyzoval hysterický záchvat, když se nemohla dostat z pásů a chvíli trvalo, než se jí z posledních sil podařilo vytáhnout čudl ve dveřích. Všichni pohromadě jsme se pak mohli vydat do lesa nad Radotínem k tradiční borovičce. Všem se nám za ty roky zdála nějaká větší a nehezká. Možná od toho, jak ji každý rok okusují zvířata, když na ní navěsíme ozdoby. Letos nám jabloň nadělila minijablíčka a ta se náramně hodila jako zdobení. Všem se to moc líbilo. Vánoční koledy jsme měli s doprovodem, Kačenka Šimánková zahrála na flétničku a pak přišel hřeb představení - Momo vytáhl housle, vylovil z paměti několik koled a zmrzlými prsty zahudlal.
O půl šesté se oblékáme a opouštíme Ivču, abychom se šli porozhlédnout, jestli někde kolem kostela nepoletuje Ježíšek či jeho pomocníci. Abychom ho nevyplašili, kdyby náhodou byl právě u nás v sednici, lezeme do chalupy oknem ložnice. Za chvíli zvoním a holky mají oči navrch hlavy, že na nás fakt nezapomněl. Z večeře tradičně jen uždibnou, asi mají bříška stažená očekáváním. Letos se nám daří zabránit neřízené rozbalovací smršti. Nastupuje Klárka, aby četla, čí je který balíček. Alice dělá doručovatele a za chvíli máme čtyři pěkné hromádky. Aličina kupička je rozbalená v mžiku, ostatní si otevíráme jeden po druhém. Vypadá to, že holky dostaly to, co si přály, hlavně mluvícího Ponyho a Barbie víly.
Před desátou se oblékáme na půlnoční v hradešínském kostele. Je skoro plný, holky našly poslední místa k sezení v první řadě hned vedle kamarádek z ulice. Mše je rozumně krátká, sem tam proložená koledami. I tak padá na Alici spánek a málem se vyvalí z lavice do uličky. Ještě se ale stihne zeptat: "Mami, kdy už začne ten koncert? A proč se ten pán pořád modlí?" Zpátky do naší ulice nás jde pěkný hrozen, téměř všechny rodiny sousedů. Ali mi klimbá na rameni, doma se tak akorát svalí do postele, pak Klárka, potom Ivča a Vánoce jsou pomalu over...

1 komentář:

dust and kam řekl(a)...

I am also assuming these are your two daughters. They are beautiful! Makes me excited to have children!