neděle, května 20, 2007

Vlčí rokle

Ivča se dneska chtěla učit na zkoušky a proto jsem naložil holky do auta a popojeli jsme k Sázavě do Prosečnice, kousek od Kamenného Přívozu. Tam jsme měli naplánovaný okruh podél Kamenického potoka, Vlčí roklí na Horní Požáry a zpátky. Celkem necelých šest kilometrů.

Vlčí rokle je romantická rokle poblíž žulových lomů, zaplněná až dvoumetrovými, mechem obrostlými balvany. Kostelecké lesy mezi Sázavou a Kamenickým potokem; v části je vyhlášena přírodní rezervace Čížov. Kamenité, hluboko zaříznuté údolí Kamenického (dříve Kamenného) potoka. Ten pramení u Křížkového Újezdce (okres Praha - východ), protéká přes štiřínské a kamenické rybníky a pod hradem se vlévá do Sázavy. Nejkrásnější část potoka je právě úsek mezi hradem a Kamenicí (asi 8km, autobus Praha), kde potok teče mezi balvany a skalami. Na této trase můžeme nalézt spoustu přírodních zajímavostí i pozůstatků lidské činnosti. Celý tok potoka byl původně regulován kamennými břehy a ostatně na celé trase můžeme nalézt stopy po novějších aktivitách rodu Ringhofferů, kteří zdejší krajinu proměnili v rozsáhlý lesopark s množstvím staveb, stromořadí a drobných krajinotvorných prvků i pozůstatky středověké. Několik set metrů od hradu se nachází část mlýnského náhonu a nepatrné zbytky vodního mlýna, zmiňovaného r. 1443. Dále proti proudu bylo torzo kamenného můstku přes potok, dnes zavalené kameny po velké povodni před několika lety. Na druhém břehu pár desítek metrů v lese pramení studánka (dnes poničená, její obnova se připravuje). Za chatovou osadou Čisté potoky jsou na levé straně v příkopu vidět pozůstatky původní kamenné cesty údolím. Další části této cesty pak jsou vidět po levé straně před Kamenicí. Před Kamenicí roste skupina smrků ztepilých, starých asi 190 let.

Hledat poklad s GPSkou pod kobercem zelené bučiny bylo celkem náročné, šipka nás honila sem a tam a já samozřejmě (a naivně) spoléhal na paměť, že si umístění keše z nápovědy zapamatuji. Prdlajs. Ale štěstí nám přálo a nakonec jsme ji našli. Z Požárů jsme trochu sešli z cesty, abychom se dostali na okraj velikého opuštěného lomu, odkud je neskutečný výhled do kraje. Sem nás dovedla druhá keška "Big Country". V příjemném prostředí nad lomem jsme si pohráli a pak sestoupili zpátky dolů do Prosečnice.
Na druhé straně řeky pod Lešany je vojenské technické muzeum (a ovšem taky ještě třetí dnešní poklad). Kromě jiného je v muzeu vystaven i růžový tank Davida Černého ze Smíchova. Jak Klárka usoudila, v tomhle jezdily vojačky, ne kluci.