neděle, října 29, 2006

Bad Segeberg

Nedávno jsme zase byli ve Wunderlandu a tam jsme si při pohledu na Bad Segebergský amfiteátr opět připomněli, že jsme se tak nějak tomuhle místu zatím vyhýbali. Jen co ráno přešla bouřka s průtrží mračen, naskákali jsme do auta a vyrazili na sever. Příjezd do Bad Segebergu ještě provázely poslední sluneční paprsky, než je zakryla černočerná hradba mraků. A hned nás pořádně zkropily, ještě pod kopcem Kalkbergem, kam jsme se chstali vydrápat. Je tam totiž několik lákadel. Tak třeba už zmíněný amfiteátr pod vápencovou stěnou, kde se rok co rok celé léto hrají hry podle knížek Karla Maye. Letos byl na programu Vinnetou, poslední výstřel a v hlavní roli zářila indiánská balkánská zombie Gojko Mitič! Pak samotný kopec s vyhlídkami, odkud je vidět celý Bad Segeberg a daleké okolí. A nakonec poměrně nové netopýří středisko Noctalis, kde se dá proniknout do života těhle létajících myší.
I přes pláštěnky jsme zmokli hned pod kopcem, a tak jsme se šli do netopýřího domu usušit. Vyfasovali jsme každý po baterce a hurá do temnot. Noctalis město otevřelo letos v březnu, tak jde o záležitost poměrně novou a je to vidět i na interiéru. Nápaditě a zajímavě tady představují netopýry, jejich bydlení, zimování a vůbec všechno. Kalkberg je v Německu totiž netopýří metropolí, v jeho jeskyních jich hnízdí velká společenství. Kalkberg je také tzv. Earthcache, tj. keš bez pokladu, geologicky zajímavé místo. Dneska už se takové "(ne)poklady" na geocaching.com přidat nedají, ale zato mají svůj vlastní sesterský server waymarking.com, kde jsou souřadnice míst, která jsou něčím zajímavá, ať už jde o bar, kde hraje na klarinet Woody Allen, psí hřbitovy nebo přírodní rarity.
Amfieátr i s westernovou vesnicí byl samozřejmě zavřený a opuštěný, jen dva totemy hlídaly vstupní brány. Lepší pohled na celou scénu jsme měli z vyhlídky na vrcholu Kalkbergu. Kromě věcí na zemi jsme ale viděli i nacucané temné mraky, které se na nás valily, a tak jsme seběhli z kopce zpátky do města, našli to správné parkoviště a nabrali kurs domů do Hamburku.

Žádné komentáře: