neděle, ledna 29, 2006

Otto Schokoll Höhenweg

Naším dnešním cílem poznávání okolí byla část chráněné oblasti Wittenbergen Heide. Konkrétně pobřežní cesta od konce ulice Rissen Ufer k přístavu Schnalles a zpátky po vyhlídkové cestě (Höhenweg) Otta Schokolla.
Opět nás trochu zarazily davy Němců, co se vydali na procházku, podobně jako my. Ale už si začínáme zvykat, že na pusté místo tady člověk jen sotva narazí. Místní jsou zkrátka výletníci tělem i duší.
Týden mrazů je znát i na Labi, které je plné ledových ker. Mnohé klidnější kanály jsou zamrzlé úplně. Přijeli jsme během přílivu. Proud hnal ledové masy poměrně svižně směrem od moře a na břehu, kde se do sebe hormady ledu klínily, zkoušeli výdrž svých kotníků mnozí šílenci, včetně nás.
Celkem nás překvapilo, jak se příliv a odliv projevuje i tady v Hamburku. Když jsme se asi po dvou hodinách vrátili zpátky na malou pláž u majáku, bylo ledové pole, kde jsme se předtím vesele procházeli, téměř pod vodou.
Dnešní počasí sice nebylo nejlepší, ale na druhou stranu udělala zatažená obloha a silný opar skvěle severskou atmosféru k zamrzlému Labi. Určitě tady nejsme naposledy, pod ledem prý je slibná pláž s jemným pískem a nahoře na kopci se někde uprostřed lesa skrývají velké písčité duny.
Více informací: zde

Žádné komentáře: