neděle, června 04, 2006

Brémy

"Tak pojď s námi do Brém a staň se muzikantem", říkali oslík, pes, kočka i kohout v pohádce bratří Grimmů. A tak jsme šli. Bylo sychravo nevlídno, akorát na dlouho plánovaný výlet do Brém. Historické centrum města je příjemně velké na pohodlnou jednodenní návštěvu. Hned první kroky od parkoviště nás vedou do nejstarší části - Schnoorviertel, čili provaznické čtvrti. Říká se, že domy podél hlavní ulice Schnoor jsou jak korálky navlečené na šňůrce, a je to trefné přirovnání. Všechny se zachovaly z 15. a 16. století, tehdy obývané pestrým mixem řemeslníků a obchodníků, a jsou protkané průchody a uličkami, kde se dva stěží vyhnou.
O kousek dál narážíme na františkánský katolický kostel a procesí malých princezen a desetiletých elegánů v oblecích, jak se chystají k prvnímu přijímání. Svatopetrský dóm je ještě zavřený, ale aspoň si procházíme na něj těsně přilepenou biblickou zahradu, na které tu pěstují 120 rostlin vyjmenovaných ve Starém i Novém zákoně.
Brémami protéká řeka Weser a původně bylo město velkým přístavem. Dnes je hlavní přístav v Bremerhavenu, zhruba 50 kilometrů na sever, kde se Weser vlévá do Severního moře. A byť se co do velikosti nedá promenáda kolem řeky srovnávat třeba s Landungsbrücke v Hamburku, díky množství restaurací, kaváren, zahrádek a útulnému prostředí pod košatými stromy mnohem více láká k posezení a příjemné zahálce. I my se tady stavujeme na pozdní oběd a už nevím po kolikáté se přesvědčujeme, že chodit s našimi miláčky do restaurace není akce, kdy bychom se mohli uvolnit a návštěvu si vychutnat...
Skrz novější obchodní část se vracíme zpátky na Marktplatz k radnici, k plastice čtyř zvířátek - Brémských muzikantů. Dóm Sv. Petra je už otevřený a holky se hrnou dovnitř, aby si mohlxy zapálit svíčku. Kostel, původně zbudovaný v 9. století, několikrát vyhořelý, znovu opravený, dostavěný, rozšiřovaný, a naposledy na přelomu 20. století restaurovaný a vymalovaný podle středověkých motivů, nás překvapuje svou barevností, uspořádáním, i oltářem uprostřed prostřední lodi. Pěkné.
Ještě jednou se vracíme skrz Schnoorviertel a pak kolem působivé městské knihovny, kunsthalle a divadla zpátky na parkoviště. Ještě se sem nejspíš zase podíváme před Vánocemi, některé zimní fotky na internetu jsou neodolatelné.

Žádné komentáře: