neděle, května 07, 2006

Hafengeburtstag

V roce 1989 měl hamburský přístav své 800. výročí. Město samotné je ještě o cca 350 let starší a už v roce 830 mělo svůj malý přístav. V té době vystavěl Ludwig der Fromme Hammaburg coby předmostí pro šíření křesťanství ve všech zemích na sever od Labe. Lodě tehdy kotvili na jednom z ramen Alsteru, tedy jinde než kde leží přístav současný.
1188 - Hrabata ze Schauenburku zakládají Nové město, Neustadt. V roce 1143 založili Lübeck a hledali místo s pohodlnějším přístupem k Severnímu moři. Místo, které mělo s Lübeckem úzce spolupracovat. Území při ústí Alsteru do Labe se jim k tomu zdálo příhodné. Neustadt stavějí hned vedle Starého města, odděluje je od sebe Alsterlauf (dnes Nikolaifleet). Neustadt byl hned od začátku míněn jako místo pro podnikání lodníků a kupců a plnil i roli překladišť a skladišť zboží.
Hrabě Adolf III. ze Schauenburku ponechal Hamburčanům mnoho výhod a o osadníky se dobře staral. Pro své lidi také vymohl nejdůležitější privilegium. Postaral se, aby císař Fridrich Barbarossa krátce před zahájením křižácké výpravy vystavil Hamburku privilej. Počínaje 7. května 1189 se obyvatelům dostává celní svobody pro jejich lodě na Labi, od města až k Severnímu moři. Od té doby považují obyvatelé Hamburku sedmý květen 1189 za oficiální vznik přístavu.
Letos se slavilo 817. výročí. Nic kulatého, přesto byla celá oblast přístavu plná po tři dny od 5. do 7. května. Navíc přicestovala i Queen Mary 2 na opravy v doku Blohm+Voss. A co bylo k vidění? Plachetnice od malých až po veliké trojstěžníky, balet a fotbal remorkérů, záchranné operace námořních vrtulníků, bohoslužba v "plovoucím kostele", dny otevřených dveří na vybraných lodích, desítky stánků s pivem a s buřty, a především tisíce podobně zvědavých lidí.

Žádné komentáře: