neděle, února 26, 2006

Stellmoorer Tunneltal

Nachlazení našich holek pominulo a tak jsme se zase mohli vydat někam ven do okolí. Nechtělo se nám moc daleko a tak jsme popojeli jen k Ahrensburgu, do rezervace Stellmoorer Tunneltal, kde se také nachází sídlo původního hradiště Burg Aresvelde, které je vlastně první zaznamenaným sídlištěm na místě dnešního Ahrensburgu. Přes mokřady vede od stanice metra dlouhá lávka a okruh kolem středověké tvrze se dá pohodlně projít během hodiny.

Jméno rezervace Tunneltal, je odvozené od tunelu a od údolí, které vyhloubil proud vody z tajícího ledovce asi někdy před 15000 lety. Když se oteplilo, trvalo ještě velmi dlouho, než ledovec roztál. Na některých místech ho stihla pokrýt zem a taková území se později změnila v jezera a mokřady. Jednou geologickou zajímavostí jsou také valy - poměrně úzké vyvýšeniny či náspy z písku a štěrku, který se usazoval v puklinách ledovce, kam ho snášela roztátá voda. Početné vykopávky v Tunneltalu odkryly množství artefaktů z doby kamenné, tzv. "Ahrenburgské, popř. Hamburské kultury" (9500-8500 př.n.l.). Tuto kulturu tvořili nomádské kmeny lovců sobů, kteří sem přivandrovali z jižní Francie a jejich kmeny se zde dál vyvíjely poměrně nezávisle. Ahrenburgská kultura se dále rozpínala do dalekých oblastí dnešního Dánska a Polska. Jedním z výjimečných nálezů bylo kultovní kopí ozdobené sobí lebkou. Dodnes je základem Ahrenburgského erbu.

Valy se také staly základnou původních sídlišť v historii ne tak vzdálené, v raném středověku. Zbytky starého hradiště (jednoho z největších v Schleswig-Holsteinu, nazvaného Arnesvelde. "Arn" pravděpodobně pochází z jazyků baskických provincií a znamená údolí.) jsou stále patrné. Staré malby tvrze byly také inspirací pro heraldický symbol Ahrensburgu. V 16. století byla tvrz darována generálovi dánského krále. Jeho následovník Peter Ratzau tvrz opustil a postavil dodnes dochovaný renesanční Ahrenburgský zámek v roce 1595. To byl konec Burg Arnesvelde a začátek současné obce Ahrensburg.

Mimochodem, jaro pomalu začíná ťukat na dveře. I přes teploty jen slabě nad nulou je cítit, jak sluníčko hřeje na tvářích, ptáčků zpěváčků je slyšet čím dál tím víc a objevují se první jívy. Jen houšť.

Žádné komentáře: