neděle, února 12, 2006

Mölln

V sobotu jsme si z Globetrotteru přivezli krom jiného i pár dalších map kolem Hamburku a turistického průvodce z jeho okolí (+/- 80km). A v neděli vyrazili na východ do Möllnu k plavebnímu kanálu mezi Labem a Lübeckem. Jeho délka je 65 km, začíná v Launeburgu a končí parkticky v Baltickém moři. Kanál byl zbudovaný už ve čtrnáctém století, aby umožnil přepravu soli z Lüneburgu.
I městečko Mölln má dlouhou historii. Kostel pochází ze 13. století, cihlovou radnici postavili vedle něj v roce 1373, a celé město si až do začátku 19. století zachovávalo ráz opevněné obce se soustavou rybníků, která ho obklopuje ze tří stran a tvořila tak přirozenou ochranu proti nájezdům. Centrum Möllnu dnes vypadá prakticky stejně jako kdysi - kočičí hlavy ve strmých(!) uličkách, původní hrázděné domy, každý nakloněný na jinou světovou stranu. Mölln je také místem, kde zemřel v roce 1350 Till Eulenspiegel, venkovský šašek a klaun, který se stal nesmrtelný díky svým povedeným praktickým žertíkům vůči duchovním, měšťanům i řemeslníkům.
Naše procházka vedla ze severního břehu Möllnersee dál směrem na Lübeck bukovým lesem podél zamrzlého kanálu, asi 2.5 kilometru a pak oklikou přes louky a pastviny zpátky. Všude na cestách bláto, ale vzduch jako by začínal vonět jarem. Už aby přišlo.

Žádné komentáře: