pátek, března 09, 2012

Kolaudace, aneb večer k...a drahých vín

Po letech odkladů, kdy se nikdo neměl k tomu chopit se tohoto tématu, a při příležitosti dokončení patra na Hradešíně jsme kolaudaci spojili s tematickým večerem "K...a drahejch vín". Nikdo z nás si jen tak mir nichts dir nichts domů nekoupí víno za tisícovku, natožpak aby jich bylo víc. Dneska se jich tady pár sešlo a ke každému ještě bráška tak za tři čtyři stovky, abychom mohli okoštovat, jestli se cena odráží i v chuti a vůni těchto vín. Bylo nás tolik, že na každého vyšel zhruba velký panák vína. Vjemy byly vskutku velmi intenzívní, vůně bohaté, chutě plné a dlouhé, taková vína si jen tak do PETek nenatočíme. Nicméně jsme se shodli, že rozdíl mezi vínem stovkovým a čtyřstovkovým je mnohem výraznější, než rozdíl mezi vínem čtyřstovkovým a tisícovkovým. Zážitek to byl bez ohledu na tento závěr velmi silný. Vína se záhy dopila, ze sklepa jsme vydolovali další lahve a přestože byla nižších šarží, vydrželi jsme s nimi až téměř do šesti do rána. Myslím, že je stavba řádně zapita.
A jaká že jsme to měli velká vína? Tady jsou:
  1. Chateauneuf-du-Pape "La Fontaine" 2009 z vinařství Alaina Jaumeho Domaine Grand Veneur. Jediné z bílých velkých vín a velký zážitek, ostatní vzorky byly červené. "Nejlepší bílý Châteauneuf-du-Pape (citace R.Parkera - Wine advocate). Špičkový Châteauneuf du Pape, který se naprosto svou kvalitou a projevem vymyká zbytku bílých vín této kategorie. Patří mezi TOP 100 světových vín. Bohaté aroma s prvky citrusových plodů, medu s jemnými tóny vanilky, které se projevují i v chuti. Dochuť je mimořádně dlouhá."
  2. Francouzské Grand Cru Classé 2004 z Chateau Batailley "Páte cru v klasifikaci z roku 1855, vlajková loď rodiny Castéja a společnosti Borie-Manoux. Jméno odvozené od bitvy odehrávající na místě dnešních vinic v průběhu tzv. Stoleté války. Batailley je výrazný Pauillac s typickým projevem černého rybízu a robustní tělnatostí. Tradičně získává vysoké hodnocení v Decanteru, Wine Advocate, Guide Hachette atd. Patří mezi první château v Pauillacu, a to nejen svým stářím. Na rozloze 50 hektarů vzniká fantastické víno, které zraje na dubových sudech a je pro něj příznačná tmavě rubínová barva a dlouhá dochuť společně s komplexností.Odrůdy 2/3 Cabernat sauvignon, 1/3 Mertlot."
  3. Italské Barolo Grimaldi 2001
  4. Argentinský Albis 2002 z vinařství Haras, kupáž Cabernet Sauvignonu a Carmenere "Výsledek skvělých místních podmínek a enologického umění z Toskánska. Kombinace pečlivě vybraných hroznů Cabernet Sauvignon a nejlepší domácí odrůdy Carmenére. Vzniklo tak elegantní, harmonické a unikátní víno s velkým potenciálem zrání. Albis odhaluje potenciál chilských vín a je nádherným odrazem místních regionálních podmínek. Ultra-premium kvalita a velké víno jižní Ameriky."
  5. Brazilské Salton Talento 2004 ze Sierra Gaucha, kupáž Cabernetu, Merlotu a Tannatu
  6. Chilská Tarapaca - Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2002
Z levnějších čtyřstovkových vín velmi mile zapůsobil Argentinský Haras Character 2007, který se mohl směle stavět některým dražším kouskům. A když už byly dopity veškeré vzorky, došlo i na lepší vína uložená ve sklepě, např. na španělské Enate a jejich crianzu Tempranilla a Cabernetu 2006.

To, že se večer velmi vydařil, ráno Klára shrnula slovy: "Tati!! Vy jste vypili dvacet dva lahví vína!!!"

Žádné komentáře: