úterý, října 20, 2009

1+1=3

Divadlo Kompanyje nám v Branickém divadle předvedlo komedii 1+1=3.
"Děj se odehrává v Londýně. Taxikář John Brown je ženatý se dvěma ženami – samozřejmě z donucení. I když nemá chvilku odpočinku, zatím všechno zvládá díky úzkostlivě dodržovanému dennímu harmonogramu. Jednoho dne však, vinou půlhodinového zdržení, se celý jeho plán zhroutí jako domeček z karet. John neví, kudy z toho ven a jak se zachovat, aby vyvázl alespoň se zdravou kůží..."

Obsazení:

John Brown: Tomáš Turek
Barbara Brownová: Anna Kulovaná
Mary Brownová: Zuzana Dřízhalová
Stanley Gardner: Otto Kallus
Bobby Franklin: Tomáš Valík
Seržant Troughton a Porterhouse: Ladislav Trojan

Ray Cooney (*1932) – britský dramatik a herec, někdy také nazývaný jako mistr frašky, do současné doby představil na londýnském „West End“ 17 her. Mezi nejznámější a nejúspěšnější patří „Run For Your Wife“ (1+1=3), „Funny Money“ nebo „Caught In The Net.“ Jeho dílo je překládáno do téměř 40 jazyků. V roce 2005 byl oceněn Řádem britského království za svůj přínos divadlu.

PhDr. Břetislav Hodek
(1924 – 2007) – překladatel a velký znalec anglické literatury, zejména díla a doby Williama Shakespeara. Kromě jeho tvorby překládal i řadu dalších anglicky píšících autorů včetně Cooneyho. Sám byl aktivním autorem rozhlasových i divadelních her a detektivních románů. Jeho nejzásadnějším dílem je pak trojsvazkový Velký anglicko – český slovník, na kterém spolupracoval s Karlem Haisem.

Žádné komentáře: