neděle, listopadu 05, 2006

Stade

V práci mě pár kolegů a kolegyň navnadilo, že z okolí Hamburku prý ještě stojí za návštěvu malé městečko Stade, které je asi 50 km po proudu Labe na jeho jižní straně. Na návštěvě u nás zrovna byli senioři z Jablonce, velcí fandové Hamburku a tak jsme se v sobotu vydali na jih skrz Speicherstadt a Hafen city, po Kohlbrandbrücke z druhé strany, než jsme po něm zatím vždycky jezdili, a pak ven přes Finkenwerder, kde má montážní a servisní haly Airbus a zrovna tam vedle hangáru parkovala obří třístaosmdesátka, do kraje sadů - das Alte Land, kde schované u Labe se střídají jabloně, třešně, švestky, zahrady se zelím, jahodová políčka, uklizené a načančané Obsthofy jak z katalogu.
Stade, nebo lépe kraj kolem města byl už nejspíš obýván dlouho před Kristem, jak tomu nasvědčují hroby z doby bronzové, později se tady vystřídaly kmeny různých Polabanů, Sasů a Normanů, až v roce 1209 získalo Strade status města. Celá historie v kostce je zde. Původní město je obehnané vodním příkopem a možná díky tomu si zachovalo kompaktní nenarušenou podobu, cihlové a hrázděné domy, uličky, kostely.
Po couračce městem jsme popojeli kousek na východ, kde se mezi pravěkými hroby z bronzové doby schovával poklad. Kromě zajímavých odkrytých dolmenů jsme našli i keš a v ní poklad nevídané kvality...

Žádné komentáře: