sobota, března 18, 2006

Hahnheide Berg

Sníh odtává jen pomalu, teploty se pohybují pořád kolem nuly. Kde hledat rozptýlení na sobotní odpoledne? Zkusili jsme oblast Hahnheide, východně od Trittau. Mapa slibuje rozhlednu, věc v téhle zeměploše nevídanou. Z parkoviště v Hamfelde nás k cíli hned od začátku bezpečně navigují turistické směrovky. V lese je bílo, na cestách uježděný a ušlapaný sníh, škoda, že jsem zapomněl boby.
Hahnheide je zalesněná morénová krajina v oblasti Stormarn. Ve středověku byla tato oblast, původní název znamenal "Hohe Heide", tj. Vysoké pláně", propojené se Sachsenwaldem. Do 19. století se lesy díky zemědělskému využití půdy scvrkávaly a teprve od poloviny 19. století se začalo znovu zalesňovat, takže dnes Hanheide pokrývá 95% lesů . Od roku 1938 je Hahnheide chráněnou krajinou oblastí.
Nejvýraznějším vrcholem je tady Grosse Hahnheider Berg (99m), kde byla v roce 2001 postavena 27 metrů vysoká rozhledna. Za dobrého počasí je z ní prý vidět až do Lübecku. Kuriózně je nejvyšším vrcholem Kleine Hehnheider Berg, který je o jeden metr vyšší, než jeho slavnější protějšek.
Hahnheider Berg nám kromě rozhledny nabídl ještě jednu nečekanou zábavu. Jeho poměrně prudké svahy se na některých místech změnily v parádní klouzačky. Holky je bravurně zvládaly jen v kombinézách, ale říkám si, že si sem ještě zajedeme i s pekáčem...

Žádné komentáře: