pátek, května 06, 2011

Irrgarten Kleinwelka

Nadešel dlouho plánovaný výlet do Německa, tentokrát kousek nad Bautzen k obci Kleinwelka. U ní se nachází trojice atrakcí - Irrgarten, labyrint z živých plotů, největší v Německu a snad i ve střední Evropě. Pak Miniaturenpark, lesní okruh, kde se mezi stromy krom různých hrajátek porůznu schovává na šest stovek dřevěných panáčků a miniatur ztvárňujících různá tradiční řemesla a podoby života v Německu. Od nějakého devatenáctého století až po "zlatá" léta DDR. A nakonec Saurierpark, rozsáhlý dinopark, kde je k vidění snad všechno, co tehdy v nnnhorách chodilo.
Vyjeli jsme celkem časně, za což nám byl odměnou ještě liduprázdný labyrint. Holky se nám během dvou vteřin ztratily z očí a pak už jsme jen slyšeli jejich povykování. Živé ploty byly dostatečně vysoké na to, aby si člověk mohl očíhnout správnou cestu. A tak nezbylo než chodit a chodit, případně běhat, náhodně se potkávat a zase se ztrácet. S Dendou v zádech se mi podařilo dobýt cíle - lávky nad labyrintem - jako prvnímu a mohl jsem aspoň radit tápajícím zbloudilcům.
Vedle velkého labyrintu jsme si pak prošli ještě menší hádankové bludiště a nakonec nás plechová skluzavka vyšoupla ven za vrata.
Hurá do parku miniatur. Holky i nás bavila různá hrajátka a atrakce, miniatury byly taky velmi povedené. Nejvíc jsme se pobavili v expozici DDR, kde na nás dýchla léta sedmdesátá, leckteré vystavené kousky tehdejších domácností nám byly povědomé.
Dinopark je bezesporu nejnavštěvovanější z místního tria atrakcí. Ještěři sice nejsou tak propracovaní jako například v plzeňském parku, zato jich je tady obrovská spousta, dá se na ně lézt a kromě příšer se děti mohou prohánět po všelijakých prolejzačkách, obřích skluzavkách, a po síťových bludištích. Holky neúnavně běhaly od ještěrky k ještěrce a nebylo divu, že toho už k večeru měly dost. I tak nám ještě zbyly síly, abychom doma se sklenkou vína tenhle výlet náležitě zhodnotili...

Žádné komentáře: